Path: Top > S1-Final_Project > Fakultas_Teknik_dan_Ilmu_Komputer > Teknik_Informatika > 2018

Pembangunan Sistem Informasi Supply Chain Management (SCM) Di CV. Almagada

2018
Undergraduate Theses from JBPTUNIKOMPP / 2018-08-31 10:49:10
By : Bedha Jahsa Nuratama NIM. 10112144, Perpustakaan UNIKOM
Created : 2018-08-31, with 13 files

Keyword : Supply Chain Management, Economic Order Quantity, Push Supply Chain, Travelling Salesman Problem
Url : http://alumni.unikom.ac.id

CV.Almagada merupakan perusahaan industri yang bergerak dalam


pembuatan bakso dan mie yang dimiliki oleh ibu Emma Amalia. Bakso dikemas kedalam kemasan Plastik. Produk unggulan CV.Almagada adalah bakso, bakso juga merupakan produk yang paling banyak dipesan oleh pelanggan. CV.Almagada memiliki rangkaian sistem kerja dari hulu ke hilir, dari bagian hulu CV.Almagada melakukan proses pemesanan bahan baku kepada supplier, penerimaan bahan baku yang telah dipesan dari supplier, melakukan pengolahan bahan baku menjadi produk. CV.Almagada menerapkan sistem make to stock, dimana produksi dilakukan sebelum adanya pemesanan dari pelanggan. Sedangkan dari bagian hilir CV.Almagada melakukan proses penerimaan pemesanan produk dari pelanggan dan proses pendistribusian produk dari CV.Almagada kepada pelanggan. Metode pengadaan bahan baku yang digunakan untuk menentukan tanggal dan jumlah bahan baku yang harus dipesan kepada supplier menggunakan metode Economic Order Quantity (EOQ). Jadwal pengiriman produk menggunakan metode TSP (Travelling Salesman Problem) untuk menentukan pelanggan mana yang akan di kirim terlebih dahulu dilihat dari jarak terdekat dari perusahaan. Berdasarkan hasil menggunakan pengujian blackbox, dan wawancara terhadap setiap bagian di Perusahaan dapat disimpulkan bahwa sistem ini sudah membantu Perusahan dalam menentukan tanggal dan jumlah bahan baku yang harus dibeli ke supplier dan membantu perusahaan dalam menentukan jadwal pengiriman ke setiap pelanggan.

Description Alternative :

CV.Almagada is an industrial company engaged in the manufacture of meatballs and noodles the owner is Emma Amalia. Bakso packed into Plastic packaging. CV.Almagada's flagship product is meatballs, meatballs are also the most ordered products by customers. CV.Almagada has a series of work systems from upstream to downstream, from the upstream CV.Almagada undertake the process of ordering raw materials to suppliers , acceptance of raw materials that have been ordered from suppliers , processing raw materials into products. CV.Almagada implements a make to stock system , where production is made prior to ordering from customers. While from the downstream CV.Almagada make the process of receiving product orders from customers and the process of distributing products from CV.Almagada to customers. The method of procurement of raw materials used to determine the date and amount of raw materials to be ordered to suppliers using the method Economic Order Quantity (EOQ) . Delivery schedule of products using TSP ( Traveling Salesman Problem ) method to determine which customers will be sent first viewed from the nearest distance from the company. Based on the results using blackbox testing , and interviews in each section of the Company, it can be concluded that this system has assisted the Company in determining the date and amount of raw materials to be purchased to suppliers and assist the company in determining the delivery time to each customer .

Give Comment ?#(0) | Bookmark

PropertyValue
Publisher IDJBPTUNIKOMPP
OrganizationPerpustakaan UNIKOM
Contact Namedyah@unikom.ac.id
AddressJl. Dipati Ukur No.116 Lt.7
CityBandung
RegionWest Java
CountryIndonesia
Phone022-2533825 ext.112
Fax022-2533754
Administrator E-mailperpus@unikom.ac.id
CKO E-mailperpus@unikom.ac.id